Followers

Wednesday, July 10, 2013

Salam Ramadhan 1434H.....Ramadhan 1434H.

Syukur Alhamdulillah, sekali lagi kita diberi kesempatan untuk berada dalam Bulan Ramadhan pada tahun ini. Rasa syukur dipanjatkan kehadrat Allah SWT, selawat dan salam keatas junjungan besar Nabi Muhammad SAW, salam untuk para sahabat, golongan tabiin dan salam sejahtera untuk semua para ilmuwan Islam yang mendahului zaman.

Salam Ramadhan dan selamat berpuasa daripada saya untuk semua sekalian keluarga,sahabat,rakan,teman dan kawan yang dekat mahupun jauh. Mudah-mudahan Ramadhan kali ini memberi seribu makna dalam erti kata pengabdian diri kepada Allah SWT. Semoga ketaqwaan dan keimanan kita sentasa terpelihara dan sentiasa dalam rahmat perlindungan dan lindungan Allah hingga ke akhir hayat.

Ramadhan bulan berkat, penuh rahmat dan bulan pengampunan untuk seluruhnya jika dimanfaat dengan sebaik-baiknya. Dalam maksud Quranul Karim, jelas puasa itu kewajipan semua umat Islam dan diperintahkan Allah SWT yang mahfumnya ” Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa”-Al Baqarah: 183. Dalam Hadis juga dijelaskan iaitu, “Barang siapa mendirikan puasa Ramadan dengan penuh keimanan dan kebaikan, maka akan diampunilah dosa-dosanya yang telah lalu” (HR Bukhari – Muslim). Semoga puasa kita diterima disisi Allah SWT dan mudah-mudahan kita beroleh rahmat dan keampunan untuk menjadikan kita insan yang kamil disisi Allah SWT. InshaAllah.


Sebelum Syawal 1434H menjelang sebaik saja Ramadhan melabuhkan tirainya, marilah kita semua memanfaatkan kelebihan Ramadhan  tahun ini dan melewatinya dengan penuh rasa rendah diri dan tawaduk terhadap kebesaran Allah SWT.

Salam Ramadhan 1434H dan Selamat berpuasa.No comments:

Post a Comment